Dat is de stelling waar ik bij het schrijven van dit blog veel over heb nagedacht. Is dat wel echt zo? Is het niet juist andersom? Vertrouwd en herkenbaar blijven? Dat er echter continue veranderd wordt is een feit. Onlangs hebben verschillende bekende merken zoals Google, Verizon en bijvoorbeeld ook Spotify en Q-music hun merk een nieuwe uitstraling gegeven. Redesign van het logo, gebruik van andere lettertypen, kleuren en zelfs diensten die anders genoemd worden… Dit valt samen met de soms vernieuwde visie van deze bedrijven, deze visie willen ze namelijk in alles uitstralen en ook jij ontkomt er niet aan.
Tuurlijk moet je als bedrijf blijven veranderen: meegaan met de tijd en je innovatief opstellen. Vooral online kan dit erg snel gaan, een nieuwe ontwikkeling is al zowat achterhaald tegen de tijd dat deze algemeen geaccepteerd is. Je kan als bedrijf veranderen zonder daadwerkelijk van je visie af te wijken en dus ook herkenbaar blijven voor je doelgroep. Ik noem het flexibel zijn, durven te innoveren, durven te vernieuwen en verfrissend zijn. Hierbij is het ook erg belangrijk om vooraf informatie in te winnen bij je klanten, je doelgroep en je ‘fans’. Want die zullen na de veranderingen ook van zich laten horen, positief en negatief!
Alphabet: het nieuwe moederbedrijf van Google
Het is je vast niet ontgaan, Google heeft een nieuw logo ontwikkeld. Maar nog belangrijker, Google is een dochter onderneming geworden van het moederbedrijf Alphabet. Medeoprichter Larry Page heeft hierover een artikel gepubliceerd, hierin legt hij uit waarom Google een nieuwe visuele uitstraling heeft gekregen en waarom Alphabet is opgericht. Het heeft bij mij positief gewerkt, toen ik het las kon ik me er geheel in vinden en werd en zelfs enthousiast van! Ook in de media zijn de reacties over het algemeen positief en is het goed ontvangen.
Het gaf flink wat ophef op de sociale media zoals bijvoorbeeld Twitter. Spotify gebruikers die de mobiele app op hun smartphone geïnstalleerd hebben merkten op een ochtend dat het app icoon een andere tint groen had gekregen. Vervolgens werd er meteen op Twitter door veel mensen negatief bericht over deze wijziging. Het was vanuit Spotify ook niet voorzichtig en gedoseerd aangekondigd dat er wijzigingen gingen plaatsvinden. Wat vonden de – grotendeels betalende – klanten er van? De kleur past niet meer bij de andere apps, of gebruikers dachten dat het aan hun telefoon lag, de app werd op een ander scherm gezet of zelfs verwijderd. De associatie was vanaf het begin meteen negatief. Ook designers geven aan dat de tint welke gebruikt is te ‘flets’ is.
Q-music: een nieuw logo en pay-off
Na wat speurwerk online, om input voor dit blog te verzamelen, kwam ik er pas achter. Q-music heeft eind augustus haar logo en pay-off veranderd, “Q is good for you” is verleden tijd. “You make us Q” is er voor in de plaats gekomen. Omdat ik zelf niet heel veel radio luister en omdat Q-music geen internet-only bedrijf is, was het voor mij onopgemerkt gebleven. Ze zijn logischerwijs ook minder zichtbaar online dan een bedrijf als Google of Spotify. Wat wel opvalt is dat het logo ook ‘flat’ is geworden, zoals we ook bij Google en Spotify hebben kunnen zien.
Wat vernieuwen ook erg lastig maakt is dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken. Helemaal op het gebied van vormgeving is persoonlijke smaak een erg belangrijke factor die hier mee weegt. Past dit merk wel bij mij wanneer het zich op deze manier positioneert? Ik ben dan ook erg benieuwd hoe jij omgaat met veranderende merken en bedrijven. Valt het je eigenlijk wel op? Wat zou je doen als een merk zich zo veranderd waardoor je jezelf er niet meer in herkent of mee wilt identificeren? Heb je er een duidelijke mening over en laat je dat ook aan je omgeving merken, neem je juist afstand of ga je je behoefte ergens anders zoeken? Misschien neem je het gewoon zoals het is…