Iedere online marketeer kent Google Analytics en weet tot op zekere hoogte welke mogelijkheden dit platform biedt. Echter, in de praktijk merken we helaas dat Google Analytics doorgaans helemaal niet goed geïmplementeerd is en dat Google Analytics daardoor slechts een bron van data is.
Daarom heb ik een aantal tips samengesteld hoe je Google Analytics beter kunt implementeren binnen jouw organisatie.
Google Analytics juist inrichten
Allereerst is het van belang dat de juiste én alle beschikbare data verzameld wordt binnen jouw Google Analytics account. Als een account niet juist ingericht is en je daarmee niet de juiste data verzameld, is een verkeerde data-interpretatie een veelvoorkomend gevolg.
Door gebruik te maken van verschillende data-weergaven en filters kan je invloed uitoefenen op de data, denk hierbij aan: uitsluiten van je eigen verkeer of specifieke weergaven vanuit een bepaald kanaal.
Bovendien biedt Google Analytics veel meer mogelijkheden dan alleen de standaard implementatie. Wist je bijvoorbeeld dat er veel meer extra data beschikbaar is zoals het achterhalen van welke zoektermen je bezoekers gebruiken om jouw website te vinden of extra data om de prestaties van je Google Ads campagnes te analyseren? Door Google Analytics te koppelen met Google Search Console en Google Ads krijg je de extra data tot je beschikking.
KPI’s en doelstellingen meten
Zonder KPI’s (Key Performance Indicators) kun je het succes van je website niet meten. KPI’s geven een handvat om prestaties te analyseren en worden altijd SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, uitgedrukt in cijfers en gekoppeld aan doelen.
Voorbeelden van KPI’s zijn:
- Aantal bezoekers (per verkeersbron of apparaatcategorie)
- Gemiddelde bezoekersduur
- Aantal behaalde doelen (contact, downloads, klikken op telefoonnummer etc.)
Maar ook meer geavanceerde KPI’s:
- Volgen van zoekopdrachten die leiden tot een conversie
- Kosten per conversie
- ROI
Neem de tijd om de KPI’s van je website te bepalen en vertaal deze naar actiegerichte doelen.
Strategische analyserapporten maken
Als online marketeer heb je veel data tot je beschikking. Veel data is interessant om te delen met je collega’s maar let er hierbij wel op dat het begrijpelijk gemaakt moet worden. Veel data is vaktaal en moet worden vertaald naar begrijpelijke informatie voor een niet-marketeer.
Daarom adviseren wij om strategische dashboards te ontwikkelen. Je wilt namelijk zo eenvoudig mogelijk alle belangrijke website-resultaten laten zien om samen tot nieuwe inzichten te komen en strategische keuzes te kunnen maken. Wordt er veel geld geïnvesteerd in bepaalde kanalen? Wat is daarvan dan de ROI? Wat levert het op als er meer geïnvesteerd wordt in bepaalde kanalen?
Wij gebruiken hiervoor Google Data Studio. Een gratis tool om eenvoudig jouw data te presenteren op een overzichtelijke en toegankelijke wijze uit verschillende bronnen, zoals: Google Analytics, Ads, Search Console, Youtube en veel meer!
Meer informatie over Google Data Studio? Lees onze andere blog.
Workshop volgen?
Wil je jouw Google Analytics account ook optimaal inzetten voor je organisatie en aan de hand van bovenstaande adviezen aan de slag, begin dan met het optimaal inrichten van je Google Analytics account. Een goede basis verkrijg je alleen met de juiste data en een overzichtelijk beeld van de KPI’s.
Op dinsdag 18 september geef ik een Google Analytics workshop hoe je jouw Google Analytics account optimaal kunt inrichten. Hierin ga je, met een kleine groep, hands-on aan de slag met je eigen Google Analytics account.