Bij een succesvolle website is het essentieel dat je een analysetool gebruikt. Voorbeelden van analysetools zijn Google Analytics of Hotjar. Bij Booosters zijn we helemaal gek op deze tools en we gebruiken ze dagelijks in onze werkzaamheden.
Als je je website analyseert, kun je zien hoe de bezoekers van je website omgaan met de inhoud van je website en hoe je website presteert. De Google Analytics data die hieruit afkomstig zijn, zitten vol met waardevolle inzichten. Echter, is het essentieel dat je deze data goed interpreteert en daarvoor moet je de data goed begrijpen. Het vertalen naar actiegerichte informatie is de uiteindelijke kunst en dit wordt niet door Google Analytics voorgekauwd.
Hierom gaan we je in dit blog helpen met een aantal voorbeelden en houden we rekening met het volgende:
- We gebruiken het bouncepercentage; één van de meest voorkomende metrics die vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt.
- Kijken hoe we deze metric kunnen analyseren, zodat je beter inzicht krijgt in hoe bezoekers betrokken zijn bij je website
- Hoe je dit kunt vertalen naar actiegerichte informatie om jouw website strategie te verbeteren
We hoeven het verder niet hebben over hoe handig Google Analytics is en waarom je het zou moeten gebruiken, want dit lijkt ons vanzelfsprekend. We vallen daarom direct met de deur in huis en behandelen het bouncepercentage, de verschillende manieren van interpreteren en de verschillende inzichten die deze metric kan opleveren.
“Ons bouncepercentage is hoog, dus onze website presteert niet goed!”
Wij begrijpen als geen ander dat men kan schrikken van een hoog bouncepercentage. Het probleem is echter dat getallen misleidend kunnen zijn. Want hoe hoog is eigenlijk écht te hoog? En betekent hoog ook daadwerkelijk dat een website slecht presteert?
Weet je al wat het bouncepercentage inhoud? Skip het onderstaande stukje dan maar..
Wat is een bouncepercentage en waarom is het een belangrijke metric?
Een “bounce” gebeurd wanneer iemand je website bezoekt en ook weer verlaat na het zien van slechts één pagina. Dat betekent dus dat een bouncepercentage het percentage bezoekers weergeeft die direct jouw website verlaten zonder interactie. Interactie wordt standaard door Google Analytics verstaan als een sessie met meer dan één pagina.

Is een hoog bouncepercentage dan per definitie slecht?
Nee, dit hoeft niet. Dit is afhankelijk van het doel van je pagina en hoe jij jouw Google Analytics ingericht hebt. Standaard wordt door Google Analytics, als interactie met je website verstaan, dat men meer dan één pagina bezocht heeft. Bezoekers kunnen in sommige gevallen meer interacties hebben op je pagina dan standaard wordt gemeten door Google. Dit moet je dus zelf instellen en is erg afhankelijk van het doel van je pagina.
Hieronder heb ik enkele voorbeelden opgesteld van pagina’s met verschillende soorten doelen:
- Een blog lezen
- Een vacaturepagina bekijken
- Een dienstenpagina bekijken
Een blog lezen
Doorgaans hebben blogs een relatief hoog bouncepercentage. Dat komt doordat een bezoeker de pagina bezoekt met één doel: namelijk het lezen van de blog. Vervolgens verlaten ze in meeste gevallen de website weer: een bounce. De bezoeker heeft een antwoord op zijn vraag gevonden en hoeft dus niet meer verder te zoeken op de website.

Wil je hierbij meten hoeveel bezoekers deze blog relevant vonden? Dan is het belangrijk om zelf elementen meetbaar te maken om gebeurtenissen, ook wel events genoemd, aan te maken. Hiermee krijg je inzicht in:
- Tot welke stuk van de pagina je blog gelezen wordt (25%, 50%, 75%, 100%)
- Klikken op een externe link
- Een reactie plaatsen
- Klikken op contact elementen (zoals chats, telefoonnummer, e-mail)
Dit zijn allemaal meetbare elementen die doorgaans worden uitgevoerd op een blog om te meten wat het gedrag van bezoekers is.
Een vacaturepagina bekijken
Het bouncepercentage ligt bij een vacaturepagina ook doorgaans hoger. Potentiële medewerkers lezen de vacaturepagina en verdwijnen vervolgens weer. Het doel van een vacaturepagina is dat bezoekers komen solliciteren en/of contact opnemen. De meest voor de hand liggende meting is dus het aantal ingevulde (sollicitatie)formulieren. Alleen dit gaat slechts op voor een klein percentage van het totale aantal bezoekers.
Stel: 100 bezoekers lezen de vacaturepagina en je hebt een conversiepercentage van 2% (aan de hand van bovenstaand doel: het meten van het formulier). Dat betekent dat 2 formulieren ingevuld zijn. Maar wat doen de overige 98% bezoekers van de pagina? Zijn dit dan helemaal geen belangrijke bezoekers?
Ook hier kunnen bezoekers tussen zitten die de vacature hebben gelezen, maar tijd nodig hebben om erover na te denken. Wellicht hebben zij de vacature gelezen en gaan ze daarna weer vrolijk verder met hun leven.We weten dat je bij het zien van een vacature allereerst gaat nadenken over wat je zojuist voorgeschoteld krijgt en dat je hier dagen, weken of misschien wel maanden over nadenkt. De customer journey is hierbij aanzienlijk langer dan bij bijvoorbeeld een herhaalaankoop van een geurtje. Daarbij hoef je niet na te denken en je gaat pas actief op zoek wanneer je geurtje (bijna) op is.
Bij de overige 98 bezoekers is het belangrijk om te onderscheiden welke bezoekers kwalitatief zijn en welke niet. Welke bezoekers hebben de vacaturepagina helemaal gelezen en welke niet? De bezoekers die de vacaturepagina helemaal gelezen hebben, zijn naar alle waarschijnlijkheid interessanter dan de bezoekers die na de eerste 4 regels zijn afgehaakt. Om dit soort bezoekers te onderscheiden kan je verschillende elementen meetbaar maken:
- Scrolldiepte van een vacaturepagina; is de pagina voor 25% gelezen of voor de volle 100%?
- Tijd op de pagina
- Contactelementen, zoals chats, telefoonnummer, e-mailformulieren
Bij het meten van deze elementen kan je op een goede manier kwalitatieve bezoekers onderscheiden van minder kwalitatieve bezoekers, zodat je deze uiteindelijk weer via andere communicatievormen en/of kanalen kan retargeten.
Een dienstenpagina bekijken
Het doel van een dienstenpagina is anders dan het doel van bijvoorbeeld een vacaturepagina of een blog. Je wil namelijk dat bezoekers doorklikken naar een specifieke dienst en uiteindelijk een offerte of dienst aanvragen.
Bij een overzichtspagina met alle diensten die je levert, is het belangrijk dat je inzichtelijk krijgt of bezoekers doorklikken naar een dienst. Een hoog bouncepercentage houdt hier in dat bezoekers niet doorklikken naar een dienst. Hier heb je dus een kans om dit te verbeteren. Je kan jezelf afvragen waar de bezoekers vastlopen om door te klikken naar een dienst.
Op de dienst pagina is het uiteindelijke doel (macro conversie) om een dienst aan te vragen of een offerte aan te vragen. Echter, kan er van alles gebeuren op deze pagina voordat zij een offerte aanvragen. Belangrijke meetelementen hier kunnen zijn:
- Lezen de bezoekers überhaupt de content?
- Naar welke informatie op de pagina wordt gezocht?
- Klikken naar contactmomenten
Wil je dit soort elementen meten? Dan zul je dat handmatig moeten instellen, aangezien Google Analytics het niet standaard oppakt. Hiervoor kun je zogenaamde events (gebeurtenissen) gaan doorsturen. Zodra je een event gaat doorsturen naar Google Analytics zul je zelf moeten bedenken of dit event als interactie moet worden geregistreerd (zoals een reguliere paginaweergave) of niet. Zo ja, dan heeft dit effect op het bouncepercentage, omdat een bezoekers geen bouncer meer is nadat er een tweede interactie is geregistreerd.
Je website optimaliseren met Hotjar
Hotjar is een uitstekend middel om meer inzicht te krijgen in het bezoekersgedrag op je website of pagina. Middels heatmaps wordt aangegeven waar bezoekers op klikken, tot hoe ver bezoekers naar beneden scrollen en je kunt zelfs live volgen wat een bezoeker doet op je website door het volgen van de muisbewegingen. Bovendien kun je heatmaps toepassen op verschillende apparaten, zodat je klikgedrag kan analyseren op mobiele apparaten of het scrollgedrag op desktop.

Kortom, het is erg belangrijk om te weten hoe je bepaalde data van Google Analytics moet interpreteren. Google Analytics biedt namelijk geen oplossing, maar wel inzichten. Als je deze inzichten verkeerd interpreteert, kun je je website ook niet optimaliseren. Dit geldt niet alleen voor website optimalisatie, maar ook voor Google Ads en data van andere kanalen.
Ook weten hoe je data van Google Analytics moet interpreteren? Regelmatig geven wij workshops over Google Analytics gericht op bepaalde cases: zoals het optimaal inrichten van je Google Analytics of juist aansluitend hierop: Hoe interpreteren van data van Google Analytics.
Workshop volgen?
Wil je jouw Google Analytics account ook optimaal inzetten voor je organisatie en aan de hand van bovenstaande adviezen aan de slag, begin dan met het optimaal inrichten van je Google Analytics account. Een goede basis verkrijg je alleen met de juiste data en een overzichtelijk beeld van de KPI’s.
Op donderdag 23 mei geef ik een Google Analytics workshop hoe je jouw Google Analytics account optimaal kunt inrichten. En op donderdag 6 juni gaan we verder op dit blog bericht met een workshop waarin je leert hoe je data in Google Analytics juist kunt interpreteren.