Bijna iedereen maakt gebruik van zoekmachines om online bepaalde informatie of producten online te vinden. Als bedrijf wil jij ook goed vindbaar zijn en wil je dat jouw website of webshop gevonden wordt. Maar hoe doe je dat? Dat doe je onder andere door middel van zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd. Zoekmachine optimalisatie is het optimaliseren van de website om beter online gevonden te worden. De optimalisatie van SEO begint niet pas wanneer de site of content al klaar is, maar direct vanaf de eerste ontwikkeling van de website en de creatie van de content.
Wat is SEO?
Inhoudelijke en technische aspecten
Door wie wil je gevonden worden? Dat bepaalt namelijk welke zoekwoorden je content moet bevatten. Zoekmachine-optimalisatie heeft in de basis drie belangrijke componenten. Bij het inhoudelijke component draait het om relevantie; relevante content (teksten). Waarbij een zoekwoorden onderzoek (keywordanalyse) de basis vormt van je zoekmachine optimalisatie.
In een zoekwoorden onderzoek ga je in kaart brengen op welke zoekwoorden door de doelgroep gezocht wordt, hoeveel zoekvolume er zit op de zoekwoorden en hoeveel concurrentie. Het zoekwoord met het meeste zoekvolume is per definitie niet het zoekwoord waarop je je moet focussen bij het optimaliseren van de website. Juist de combinatie van verschillende zoekwoorden kan de juiste oplossing zijn. Echter verschilt dit per situatie en website.
Bij de technische component gaat het om de mate waarin de site of het platform zoekmachine vriendelijk is ingericht zodat de zoekmachine deze gemakkelijk kan indexeren. Platformen zoals WordPress of Magento zijn in de basis al technisch SEO vriendelijk of kunnen met beschikbare extensies of plugins relatief makkelijk technisch SEO vriendelijk worden gemaakt.
Naast de inhoudelijke en technische componenten is er ook nog een derde component, dit is de populariteit van de website. De populariteit wordt onder andere bepaald aan de hand van het aantal inkomende links. Echter ligt het wat genuanceerder, kwaliteit gaat namelijk boven kwantiteit. Ook de variatie in relevante binnenkomende links is erg belangrijk en de context waarin de link is geplaatst speelt ook een rol.
Kortom, er zijn veel factoren die invloed hebben op de vindbaarheid van je website of webshop. Wanneer je aan de slag gaat met de hierboven genoemde factoren zal dit de vindbaarheid van je website, mits je dit volgens de richtlijnen van Google aanvliegt, verbeteren. Houdt daarbij ook rekening met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Google verandert namelijk regelmatig het Algoritme dat bepaald hoe je website binnen de zoekmachines gevonden wordt. Resultaten zijn niet op de één op andere dag zichtbaar, de investering in SEO is een lange termijn investering en zal op den duur zijn vruchten afwerpen.
Nog een paar tips
Een tekst schrijven kan vrijwel iedereen, maar de juiste (zoek)woorden gebruiken en dit ook optimaal inrichten voor zoekmachines en doelgroep is specialistisch werk. Hierbij nog enkele tips die je kunnen helpen om beter gevonden te worden:
- Bepaal goede zoektermen;
- Schrijf en richt pagina’s in op basis van de onderzochte zoektermen;
- Verwerk de zoektermen in de SEO technische elementen van je website;
- Schrijf en plaats regelmatig nieuwe content op de website, zorg ervoor dat de content interessant genoeg is voor je doelgroep zodat dit door de doelgroep opgemerkt wordt;
- Doe niet mee aan linkuitwisselingsprogramma’s. Onthoud, het gaat om kwaliteit niet om kwantiteit;
- Maak een Google+ Mijn Bedrijfspagina aan en richt deze volledig in. Dit zal bijdragen aan een betere lokale vindbaarheid;
- Installeer Google Search Console om zo feedback van Google te ontvangen op technische aspecten zoals de indexeringsstatus, de sitemap en de laadtijd van je website of webshop;
- Optimaliseer je website of webshop door o.a. op basis van de beschikbare data binnen Google Analytics of andere analytische tools.
Wil jij ook beter gevonden worden maar weet je nog niet waar te beginnen of wat te doen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!