7 tips om contentmarketing te integreren in jouw bedrijf of organisatie – Deel 2
De laatste jaren is er al veel geschreven over contentmarketing. Van stappenplannen tot strategieën en van succesvolle voorbeelden tot doelgroepanalyses. Contentmarketing? Dat moet wel iets zijn wat alleen ‘grote’ bedrijven kunnen inzetten. Voor jouw bedrijf of organisatie is dat niet mogelijk. Toch? Ik denk dat het wél mogelijk is! Iedereen kan succesvol aan de slag gaan met contentmarketing. Dit is deel 2 van het blog. Hier lees je nog eens vier tips over de integratie van contentmarketing in jouw bedrijf of organisatie.
Even een korte recap van deel 1…
In deel 1 van dit blog las je de definitie van contentmarketing door Joe Pulizzi. Contentmarketing is een serieus begrip en geen trucje dat je kunt inzetten om snel meer winst te genereren. Het is belangrijk om na te denken over doelstellingen en je beoogde doelgroep. Om contentmarketing een zwieper te geven, kun je binnen jouw bedrijf of organisatie een aanjager/kartrekker zoeken. En dan kun je beginnen! Maar: choose your weapons. Maak weloverwogen keuzes en doe niet alles tegelijk. Vergeet niet om het bedrijf of de organisatie te betrekken bij het proces. Goede, authentieke content komt uit het bedrijf of de organisatie zelf.
Dan kunnen we nu door naar de volgende vier tips.
#4. Denk niet te moeilijk
Misschien denk je, na het lezen van deel 1: “leuke blogs hoor, maar dat gaat ons toch nooit lukken?” Think again! Of eigenlijk: denk niet te moeilijk. Niet alles hoeft direct perfect te zijn. Het is belangrijker dat je begint. Het finetunen en tweaken volgt daarna wel.

#5. Hergebruik bestaande content
Vaak is er binnen een bedrijf of organisatie al veel content beschikbaar. Denk aan: de website, blogs, nieuwsbrieven, presentaties, folders & flyers, video’s, foto’s, etcetera. Je hoeft het wiel dus niet telkens opnieuw uit te vinden. Bestaande content kun je prima hergebruiken! Analyseer, waar mogelijk, welke content het in het verleden goed deed. Wat werd goed gelezen? Check natuurlijk altijd of de content nog actueel, relevant en van goede kwaliteit is. Wat kun je vervolgens doen?
- Fris content op, pas titels aan, check of de juiste zoekwoorden nog in de tekst staan en plaats het opnieuw.
- Giet bestaande content in een nieuwe vorm (schrijf een video uit tot blog, verwerk een e-book tot een blogserie of verwerk een gedeelte uit een blog tot een stukje voor in de nieuwsbrief).
- Voeg bestaande content samen. Meerdere blogposts kunnen bijvoorbeeld samen een e-book of whitepaper vormen. Meerdere social mediaberichten kunnen samen een blog of een nieuwsbrief vormen.
- Trek bestaande content uit elkaar. De vorige tip, maar dan omgedraaid. Verwerk de informatie uit een folder/brochure bijvoorbeeld tot verschillende social mediaberichten.
#6. Maak gebruik van een social planningtool
Heb je al een paar mooie ideeën voor content? Tof! Content creëren is één ding, maar natuurlijk moet het ook geplaatst worden. Om dat makkelijker te maken bestaan er social planningtools. Je kunt je social mediaberichten dan alvast inplannen en zelf bepalen wanneer ze online moeten verschijnen. Erg handig wanneer je vooruit wilt werken of een keer een vrije dag of vakantie hebt. De contentplanning kan dan gewoon doorgaan! Voorbeelden van planningtools zijn Hootsuite, Loomly en Buffer, maar er zijn er nog veel meer.
#7. Bekijk de cijfertjes
Het cliché waarvan je wist dat hij zou komen: meten is weten. Dat geldt ook voor contentmarketing. Als het goed is, heb je voor jezelf een doelstelling op papier gezet. Dat is niet voor niets. Wanneer je meet wat het resultaat is van je inspanningen, weet je ook wanneer je je doelstelling behaald hebt (TAART). Door tussentijds te meten, ben je bovendien in staat om bij te sturen waar nodig (SNELLER TAART).
Ik hoop dat ik je met deze twee blogs heb weten te overtuigen van het belang van contentmarketing. Met deze tips heb je in ieder geval een paar handige handvatten om te starten. En je weet het: begin klein, maar begin wel.
Heb je nog vragen? Ik help je graag verder. Je kunt me altijd mailen op [email protected]. 📧