Ga naar de inhoud

Het groeiverhaal van Wassink Installaties

12 technische vacatures vervuld in minder dan een jaar tijd

Online marketeers Niels en Bernie aan het werk op het Booosters kantoor

Situatie

Het lukte Wassink Installatie maar niet om nieuwe collega’s te vinden. Inmiddels liep het totale aantal onvervulde vacatures op naar 12. Deze stonden allemaal online op vacaturewebsite Indeed, maar er gebeurde precies niets. En dat terwijl het werk bij Wassink Installatie er niet minder op werd.

Doel

Potentiële technische collega’s bereiken, die nu nog niet weten dat zij over een half jaar bij Wassink Installatie werken.

Bereikt resultaat

Potentiële technische collega’s zijn bereikt en weten wat het werken bij Wassink Installatie nou juist zo leuk maakt (in vergelijking met soortgelijke bedrijven). Dit heeft geresulteerd in maar liefst 12 nieuwe collega’s! Daarmee zijn alle op dat moment openstaande vacatures vervuld.

Waarom nou per se Booosters?

Als het adverteren via Indeed niet werkt, dan is Booosters de volgende stap. De kracht van social recruitment hebben wij hier laten zien, maar dat kan niet van de één op de andere dag. In deze krappe arbeidsmarkt valt het personeel je niet zomaar voor de voeten. Wat zijn nou dé USP’s (unique selling points) van Wassink Installatie waar iemand geen nee tegen kan zeggen? Uit onze ervaring is dit niet zo één, twee, drie te zeggen. Bedenk zelf maar eens:

  • Wat maakt jouw bedrijf écht anders dan de concurrentie?
  • Welke reden geven jouw medewerkers dat ze bij jouw bedrijf werken en niet bij de buurman?

Heb jij gevonden waar jouw bedrijf écht onderscheidend in is? Super, dan zou dat ook het antwoord moeten zijn dat jouw medewerkers geven op de vraag waarom ze bij jouw bedrijf werken.

Online marketeer Bernie wijst iets aan op het see-think-do-care-model van Google

“We hadden één aanspreekpunt, dat werkte heel prettig en gaf duidelijkheid. Verder was het fijn om met de collega’s van Booosters te kunnen sparren over de invulling van de campagne en gaven jullie ook advies buiten de Facebook- en Google Display-campagne om. Het resultaat van onze samenwerking is uiteraard helemaal top.

Ready, set, start bij Wassink Installatie

De eerste vraag in het eerste gesprek bij Wassink luidde: “Waarom lukt het nu niet om via Indeed personeel te vinden, terwijl het jullie wel lukt om personeel te vinden?” 100% garantie dat wij personeel gaan vinden voor Wassink Installatie? Nee, dat soort uitspraken kunnen we niet doen. Dat wij een groot verschil maken en dit hebben bewezen, is zeker waar. Even terug naar waarom Indeed niet werkt in een krappe arbeidsmarkt. Adverteren op Indeed werkt hetzelfde als een vis met de naam Henk in de Atlantische Oceaan willen vangen (zo goed als onmogelijk dus). 

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de huidige arbeidsmarkt latent of passief werkzoekend is. Het zijn professionals die momenteel een baan hebben, maar wel een volgende stap zouden overwegen. Dat betekent dat ze interesse hebben in kansen die voor hen relevant zijn. Zelf gaan ze niet actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden, dus moeten ze deze kansen toevallig tegenkomen of hierover worden ingelicht.

Een campagne om niet-werkzoekenden, werkzoekenden te maken

Dat eerste gesprek kan wel eens het belangrijkste gesprek van het gehele traject zijn. Dé vraag die wij beantwoord hebben bij Wassink Installatie: “Wat maakt het werken bij Wassink Installatie uniek?” Uit gesprekken met werknemers van Wassink Installatie zijn op deze vraag meerdere antwoorden gekomen. Bij Wassink Installatie is in overleg veel mogelijk, wat in deze branche zeker nog niet normaal is.

  • Breng jij graag de kinderen naar school? Dus wil jij later beginnen?
  • Werk jij graag vier dagen in de week? Voor een papa-dagje, beun-dagje of gewoon om extra vrije tijd te hebben?
  • Enkel dichtbij huis aan het werk?

Ons favoriete model zorgde voor resultaat

Welke stappen doorloopt iemand die op zoek gaat naar een nieuwe baan? In welke fase van de besluitvorming worden potentiële kandidaten door Wassink Installatie benaderd? Allebei vragen die wij voor de candidate journey stellen. Deze journey creëren wij met ons favoriete model: het See – Think – Do – Care model van Google. 

Van een ‘awareness-’ tot meerdere ‘think-’ en ‘do’-campagnes

Het gaat om het stap-voor-stap opbouwen van een band met jouw potentiële kandidaten. Zet een campagne op om latent of passief werkzoekenden te bereiken. Een campagne om er zo voor te zorgen dat Wassink Installatie constant top-of-mind is op het moment dat de situatie van de potentiële kandidaat verandert en hij/zij actief op zoek gaat naar een nieuwe baan. 

Een campagne op Facebook en in het Google Display netwerk kunnen als basis dienen om de doelgroep monteurs te bereiken die op deze platformen aanwezig zijn. Voor een extra Booost op deze campagne plaatste Wassink Installatie meerdere organische berichten. Klanten leren de sfeer en cultuur van Wassink Installatie echt kennen en hebben meer vertrouwen in het bedrijf. De opbouw van de campagne loopt parallel aan de eerste drie fases van de Candidate Journey (See – Think – Do). Met advertenties creëren we exposure, leert de doelgroep Wassink Installatie kennen en zetten we aan tot actie (solliciteren). 

Content marketeer Kim is bezig met het creëren van content

Machine learning resulteert in ultra-relevante targeting

Op basis van de eerste resultaten van de campagne zijn er op basis van bezoekersgedrag interessante segmenten samengesteld. Deze segmenten zijn bepaalde contactmomenten die de doelgroep heeft gehad naar aanleiding van de eerste campagne. Een contactmoment bij deze campagne is bijvoorbeeld het contactformulier werken bij invullen en opsturen of het lezen van de vacature. Met deze segmenten zijn er specifieke doelgroepen samengesteld om de doelgroep nog beter te bereiken. Voor deze segmenten zijn weer verschillende campagnes opgezet om aan de behoefte van de doelgroep te voldoen. 

Een van de nieuwe collega’s kwam via Facebook in aanraking met Wassink Installatie. De sfeer en cultuur sprak hem aan en hij besloot te reageren. Daarvoor kende hij Wassink Installatie niet.

What’s next?

De kortetermijndoelstelling is een succes. Wassink Installatie heeft er 12 nieuwe collega’s bij die perfect bij het bedrijf passen. En nu? Voor de langetermijndoelstelling is dat zorgen dat Wassink Installatie zichtbaar blijft. De campagnes hebben daar al een goede basis voor neergezet. Door de vele sparringsmomenten tussen Booosters en Wassink Installatie en de adviezen, weten wij wat voor een bedrijf Wassink Installatie is en wat zij verwachten. 

En nog steeds zijn Booosters en Wassink Installatie bezig met de langetermijndoelstelling om blijvend zichtbaar te zijn. Een doelstelling die nooit ophoudt en altijd geoptimaliseerd kan worden. 

Wil jij ook bouwen aan jouw employer brand en in een krappe arbeidsmarkt toch nieuwe collega’s werven? Onze Booosters vertellen er je graag meer over!

Ja, vertel me meer

Deze Booosters werkten mee aan dit groeiverhaal