E-mail heeft als marketingkanaal veel potentie om tegen een relatief lage investering een hoge omzet te genereren. Dat geldt zowel bij bestaande klanten en relaties als bij prospects (= leadgeneratie). Het is daarbij van groot belang om vooraf toestemming te hebben een e-mailadres te mogen gebruiken voor het toezenden van commerciële e-mailuitingen zoals nieuwsbrieven. Dit is zelfs in de wet opgenomen en je bent dus verplicht je daar aan te houden.
In een serie van twee blogs over E-mailmarketing geven we je uitleg over de Nederlandse wet- & regelgeving. In dit eerste deel kom je meer te weten over de betrokken organisaties, wie de wetten en regels formuleert en hoe de controle en naleving ervan in de praktijk werkt.
Wetgeving & zelfregulering
In Nederland geldt een algeheel SPAM-verbod. Dat houdt kortgezegd in dat er geen enkele e-mail met een commerciële boodschap zonder toestemming vooraf verstuurd mag worden. Dit geldt sinds 2012 voor zowel B2C als voor B2B e-mails. Er is dus vooraf toestemming nodig (= opt-in) van de ontvanger. Belangrijk is om te vermelden dat dit niet geldt voor e-mailverkeer tussen twee personen, dat is altijd toegestaan. Naast de regels uit de Nederlandse wet, is er ook een ‘Code E-mail’ welke door de branchevereniging DDMA in 2012 is opgesteld in overleg met de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie en MKB-Nederland.
Controle naleving van de regels
In Nederland hadden we tot april 2013 de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) als organisatie die de wetgeving opstelt en controleert. De OPTA is samengegaan met de Consumentenautoriteit en de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) en heet voortaan de ACM (Autoriteit Consument en Markt).
De ACM is bij wet gemachtigd onderzoek te doen, bedrijven te waarschuwen, maar ook om publiekelijk te waarschuwen voor bedrijven die de regels en wetten niet naleven. Daarnaast kan de ACM dwangsommen opleggen en bedrijven beboeten die de regels – ondanks eerdere waarschuwingen – blijven ontwijken. Deze boetes kunnen oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s en zijn al eens uitgedeeld aan adverteerders. Dat veroorzaakt uiteraard veel negatieve publiciteit rondom een merk of bedrijf. Het is van belang om de regels goed te kennen en in de praktijk ook echt na te leven. Richt je e-mail processen hier dan ook goed op in!
Download hier de DDMA Code E-mail 2012 (PDF)
Handel jij volgens de wet- & regelgeving?
In het tweede deel van dit blog over E-mailmarketing en wetgeving geven we je concrete voorbeelden van een aantal situaties waarbij er vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de werkwijze. Ook krijg je van ons een checklist zodat je zelf kan constateren of je aan de wet- en regelgeving voldoet. Na het lezen van dat blog kun je bekijken of je het aanmeldproces voor de nieuwsbrief volgens de regels hebt ingericht.
Handige links & bronnen
Website ACM
Website DDMA